Wat zegt de smaakexpert!
Op onze website presenteren wij met trots Cecile, een ware wijnexpert en gepassioneerde culinaire professional die jou begeleidt bij het ontdekken van de verschillende smaakdimensies van de koffie bij Coffee Wizards. Cecile is niet zomaar een smaakkenner; ze is een Weinakademiker met een indrukwekkende lijst aan diploma's en kwalificaties op het gebied van wijn, waaronder het prestigieuze WSET4 Diploma. Haar uitgebreide kennis, gecombineerd met een ongekende passie voor alles wat met smaak te maken heeft, maakt haar de perfecte partner om onze koffie op een unieke en verfijnde manier te verkennen.
Ceciles reis begon al vroeg in haar leven, in een bourgondische familie waar de liefde voor eten en drinken centraal stond. Ze groeide op met een scherp oog voor detail en een diepgewortelde waardering voor kwaliteit.
Cecile Lormans-Giebels
Weinakademiker
DipWSET
Met Cecile ontdek je de kunst van smaak en beleving.
Dit, gecombineerd met haar liefde voor cultuur en geschiedenis, leidde haar naar een carrière waarin ze niet alleen haar kennis, maar ook haar enthousiasme voor smaak en beleving met anderen deelt. Bij Cecile draait alles om het verbinden van mensen door middel van smaak. Of het nu gaat om wijn, spijs of, in dit geval, koffie, ze brengt haar diepgaande kennis op een toegankelijke en boeiende manier over. Haar talent om smaken te analyseren en te combineren zorgt ervoor dat elke proeverij een onvergetelijke ervaring wordt. Wij zijn dan ook verheugd dat Cecile onze koffie heeft geproefd en beschreven. Haar ervaring en passie garanderen een uitgebreide en verfijnde analyse die onze koffie tot zijn recht laat komen in al zijn varianten. Bereid je voor op een culinaire reis waarin Cecile je meeneemt in de wereld van koffie van Coffee Wizards, zoals je die nog nooit hebt ervaren.
"Ontdek de magie van onze koffie met Cecile als gids op een onvergetelijke reis vol smaak en beleving."
Samenvatting Cecile's proefnotities
Espresso Virtuoso
Als espresso komen aroma’s van geroosterde walnoten, gebrande cacaobonen en aardse tonen (bosgrond) het sterkst naar voren met in de verte ook wat marsepein en gedroogde abrikoos.
-
Smaak: Gebrande Cacaobonen, Donkere Karamel, Marsepein, Gebrande Pecannoten, Gedroogde Abrikoos, Dark Milk Chocolade, Amarettikoekjes, Suikerpinda’s, en Fudge met Koffiearoma.
-
Geur: Geroosterde Walnoten, Chocoladetonen, Aardse Aroma’s (Bosgrond), en Subtiele Fruitige Tonen zoals Abrikoos.
-
Beste als: Espresso, Espresso Macchiato en Cappuchino.
-
Aanbevolen voor: liefhebbers van intense, donkere en nootachtige koffie.
Magic 37
Lange afdronk die niet bitter wordt en die het fruitige toontje van de zwarte rijpe kersen tot het einde toe meeneemt.
-
Smaak: Gebrande Hazelnoot, Nootmuskaat, Cacaopoeder, Pure Chocolade (85%), Zeewier, Zwarte Kersen, Krenten, en een Vleugje Ceder.
-
Geur: Aroma’s van Gebrande Hazelnoot, Nootmuskaat, en Aachener Printen
-
Beste als: Lungo, Filterkoffie Espresso Macchiato.
-
Aanbevolen voor: avonturiers die van gelaagde, kruidige en fruitige smaken houden.
American Decaf
Bij de eerste blind tasting was ‘decaf’ niet in mij opgekomen! Een heerlijke veelzijdige koffie die als americano het beste de fruitige tonen en fijne zuren toont die ook mooi blijven hangen in de afdronk
-
Smaak: Framboos, Bosbes, Pure Chocolade (70%), Karamel, en Gebrande Suiker.
-
Geur: Chocoladetaart met Abrikozenjam, Geroosterde Amandelen, en een Hint van Kaneelstokjes.
-
Beste als: Americano en Filterkoffie.
-
Aanbevolen voor: wie cafeïnevrij wil drinken zonder smaakverlies, met fruitige tonen.
Arabica Nights
Door de vollere body bij espresso’s doet de toevoeging van melk(schuim) bij een espresso macchiato en cappuccino iets heel aangenaams.
-
Smaak: Gebrande Hazelnoot, Nootmuskaat, Cacaopoeder, Pure Chocolade (85%), Zeewier, Zwarte Kersen, Krenten, en een Vleugje Ceder
-
Geur: Geroosterde Pinda’s, Amandelen, en Chocoladearoma’s met een vleugje Rood Fruit.
-
Beste als: Espresso (enkel en dubbel) en Cappuccino
-
Aanbevolen voor: diegenen die houden van volle, gebalanceerde smaken van noten en fruit.
Latijns Mozaïek
Deze blend laat als americano de meeste ‘steentjes’ van het mozaïek zien, met in de geur tonen van geroosterde (wal)noten, pure (85%) chocolade, donkere pruim, amarenakers, geroosterd boekweit en sultana.
-
Smaak: Geroosterde Noten, Pure Chocolade (85%), Donkere Pruim, Amarenakers, Geroosterd Boekweit, en Sultana.
-
Geur: Tonen van Geroosterde Walnoten, Ceder, Tabak, en Zongedroogde Tomaat.
-
Beste als: Lungo en Filterkoffie.
-
Aanbevolen voor: fijnproevers die van subtiele, complexe koffies met chocolade en umami genieten.
* Umami is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout, en bitter. Het wordt vaak omschreven als hartig, rijk, en vol van smaak, vergelijkbaar met de smaak van bouillon of gefermenteerde producten zoals sojasaus en miso. Umami versterkt de andere smaken in een gerecht en voegt een diepere, meer complexe dimensie toe. Het is vooral aanwezig in ingrediënten zoals paddenstoelen, tomaten, Parmezaanse kaas, en zeewier. Deze smaak zorgt ervoor dat gerechten beter in balans komen en de individuele smaken intenser en harmonieuzer worden ervaren.
IK BEN OOK
OVERTUIGD EN WIL
DIRECT BESTELLEN
Lees hier de volledige proefnotities van Cecile Lormans
Augustus 2024
WERKWIJZE
-
Alle koffiebonen thuis gemalen met de Ceado E37J;
-
Alle koffies gezet met de ECM Synchronika;
-
Alle koffies geproefd als enkele espresso, dubbele espresso, lungo, espresso macchiato en cappuccino met als melk de verse Jerseymelk van Holland Jersey.
​
ESPRESSO VIRTUOSO
De donkerste van het stel, bij uitstek geschikt voor espresso’s met en zonder melk(schuim). Als espresso (enkel en dubbel) komen aroma’s van geroosterde walnoten, gebrande cacaobonen en aardse tonen (bosgrond) het sterkst naar voren met in de verte ook wat marsepein en gedroogde abrikoos. In de smaak blijven deze noot- en chocoladetonen de krachtigste aroma’s zonder bitter te worden, waarbij ook een hint van donkere karamel en gebrande pecannoten opvalt. Bij een espresso macchiato en cappuccino worden de donkere tonen van de koffie mooi vermengd met de romige tonen van de melk waardoor een heerlijke mix van amarettikoekjes, suikerpinda’s, dark milk chocolade en fudge (die met koffiearoma!) ontstaat. Een lungo doet deze blend geen recht, omdat de donkere en gebrande tonen hier kaal en kil naar voren komen met veel aardse en zelfs iets muffe tonen met slechts in de verte die heerlijke chocolade en noten waar je bij de andere zetwijzen zo van kan genieten.
​
ARABICA NIGHTS
Een veelzijdige blend die eigenlijk bij alle typen koffies goed scoort. Als espresso (enkel en dubbel) verdient deze koffie een compliment voor de heerlijke crema, de goede body en de lange afdronk. En voor de aantrekkelijke aroma’s zoals geroosterde pinda’s en amandeltjes, pure chocolade (85%) afkomstig uit Madagascar (herkenbaar aan tonen van rood fruit), gedroogde pruimen en zwarte kersen op siroop. Door de vollere body van deze espresso’s doet de toevoeging van melk(schuim) bij een espresso macchiato en cappuccino iets heel aangenaams. De koffie heeft wat (aangename!) bittertonen en die kicken heerlijk door de melk heen en houden zo ook deze zwaardere koppen melkkoffie verteerbaar. Je ruikt en proeft gezouten karamel, geroosterde pinda’s, toffee en Pim’s koekjes (duspure chocolade, sinaasappelmarmelade en biscuit). Als lungo wordt de body van de koffie natuurlijk dunner waardoor de bitters wat meer naarvoren komen, zeker als de koffie heet gedronken wordt. Geroosterde pistachenootjes, chocoladecake en in de verte een krentje maar vooral meer aardse tonen, zoals pure chocolade (90%) afkomstig van Bali ook heeft. De laatste slokken van de iets afgekoelde kop koffie pakkendie fruitige chocolade uit Madagascar (zie espresso) weer op en zelfs een paar gedroogde bosbessen.
​
MAGIC 37
De meeste magie ontdek je wanneer je deze blend als lungo zet, zeker als je langzaam van je kopje nipt en telkens de nieuwe lagen en aroma’s kunt ontdekken. In de neus vallen aroma’s van gebrande hazelnoot, nootmuskaat, cacaopoeder en Aachener Printen op terwijl in de mond purechocolade (85%), zeewier, zwarte kersen, krenten en een vleugje ceder te ontdekken vallen. Lange afdronk die niet bitter wordt en die het fruitige toontje van de zwarte rijpe kersen tot het einde toe meeneemt. Als espresso (enkel en dubbel) zit deze blend vooral op de specerijen, noot- en houttonen (nougatine, ceder, nootmuskaat) met wat donkere karamel en valt het fijne fruitige karakter, dat de lungo zo heerlijk heeft, een beetje weg, op wat gedroogde abrikoos in de smaak na. De Magic 37 kan als espresso macchiato, met echt een klein ‘vlekje’ melk, betoveren doorimpressies van gebrande suikerpinda’s, popcorn en fudge te geven met in de smaak ook darkmilk chocolade. Met meer melk zoals bij een cappuccino valt de koffie weg, in smaak en in body.
​
LATIJNS MOZAÏEK
Deze blend laat als lungo de meeste ‘steentjes’ van het mozaïek zien, met in de geur tonen van geroosterde (wal)noten, pure (85%) chocolade, donkere pruim, amarenakers, geroosterd boekweit en sultana. In de smaak, die geen opvallende bitters en zuren kent, proef je vooral zeer
pure chocolade en geroosterde noten met in de afdronk een lekker zilt salmiakdropje. Tip: drink de koffie vooral niet te heet om optimaal van alle nuances te kunnen genieten.
Als espresso (enkel en dubbel) komen er naast de chocoladearoma’s meer tonen van ceder, tabak en geroosterde macadamianoot naar voren met ook een duidelijke hint van umami in de vorm van zongedroogde tomaat.
Deze koffie wordt door melk een beetje overvleugeld zodat de balans qua body tussen koffie en melk (zowel bij espresso macchiato als bij cappuccino) de koffie geen eer aan doet. Het spannende umamitoontje valt weg maar er komt wel een soort van fudge naar voren die mooi
past bij de chocolade- en notenaroma’s.
AMERICAN DECAF
Bij de eerste blind tasting was ‘decaf’ niet in mij opgekomen! Een heerlijke veelzijdige koffie die als lungo het beste de fruitige tonen en fijne zuren toont die ook mooi blijven hangen in de afdronk: framboos, bosbes, pure chocolade (70%) en een vleug karamel / gebrande suiker.
Bij de espresso (enkel en dubbel) ligt de nadruk meer op de chocoladetonen, ook in een zoete variant: die van chocoladetaart met abrikozenjam en geroosterde amandeltjes. Je zou bovendien bijna denken dat er met een kaneelstokje door de koffie is geroerd, door de hint van sweet spices.
De frissere zuren van de koffie maken een combinatie met melk(schuim) vaak lastiger maar bij een espresso macchiato is er een mooie balans in body en aroma’s: geroosterde amandelen, brownie, chocoladefudge en fijne fruitige tonen van gedroogde bosbessen en pruimedant. Bij een
cappuccino valt de koffie te zeer naar de achtergrond waardoor je vooral melk proeft.
"Laat je leiden door de koffie- en theewijsheid van Coffee Wizards, waar elk kopje een verhaal vertelt"